perseverență
imaginație
curiozitate
cunoaștere
empatie
intuiție
În societatea Cunoaşterii (aşa cum este definită azi la nivel internaţional), se schimbă fundamental conceptul de Muncă, Produs, Valoare, căci:
Consecinţă:
Se restructurează continuu societatea în jurul unor “germeni”, antreprenorii noii economii.
Realitatea multidimensională este investigată din perspectiva unei paradigme bazată pe triada: Informație-Energie-Materie. Utilizează modele, teorii și tehnici ale Științei Complexității și Fizicii Cuantice, tehnici furnizate de Știința Computațională și metodologia fundamentată de transdisciplinaritate.
Tehnologiile cuantice și etica in societatea conștiinței (engleză)
Asupra abordării experimentale a Informației ca dimensiune ontologică. (engleză)
Dimensiuni de netezire utilizate în caracterizarea seriilor temporale (engleză)
generalizarea în spațiul n-dimensional a Secțiunii de Aur; implicații în tehnologie (română)
Cursuri structurate la nivel universitar:
Laboratoare asociate cursurilor:
însumează o serie de teorii, modele și tehnici esențiale în înțelegerea Realității: Teoria sistemelor disipative, Teoria Haosului, Teoria Catastrofelor, Sinergetică, Geometria fractală, Teoria Bifurcațiilor, Teoria Automatelor Celulare, Teoria retelelor… Integrarea acestor cunoștinte generează o nouă paradigmă, esențială în domenii precum: sociologia, economia, biologia, medicina, psihologia, ingineria.
Incepand cu 1985, o parte esențială din activitatea personală a fost dedicata promovării în România a paradigmei Complexității:
paradigma utilizata centrată pe o abordare mecanicistă la Complex nu se face prin acte normative, restructurări ale unor discipline. Este rodul unui proces susținut pe termen mediu ce are ca efect o schimbare de mentalitate.